2017年3月15日星期三

Elastic Stack下載一億次

又到年初,唔少企業進入筆直階段,首季業績一般過一般,尤其硬件之類更難捱。Nutanix第二季度業績公佈之後,股價跌咗兩成幾。但真正業績,可能要到第二季結束先浮現,美股亦應該進入調整期。

上星期Elastic公佈,Elastic Stack下載量突破一億。雖然話,Elastic Stack屬於開源軟件,但始終唔係遊戲,產品概念唔易理解,加上要一定技術能力安裝,竟然都下載一億次,頗不簡單。最近,中信電訊CPC引入英國保安產品DarkTrace,聽講亦係利用Elastic開發。Elastic建立索引速度奇高,唔少用嚟做網絡保安。Elastic嘅下載率,可能對行業有啟示作用。

Elastic屬分析大數據工具,係當今熱門技術,再加上免費開源,唔少人下載自行研究。利用大數據、機器學習、預測分析;最大應用範疇係資訊保安同市務,亦有用於偵察欺詐。

檢尋引擎發掘營運智能,最出名要數Splunk,優點係有相當多應用Template,比較容易套用,直接分析日誌或非結構性數據;用Splunk優化業務運作。不過單用檢尋引擎並唔夠,仲要有數學統計模式推測,例如用R之類。

數學應用於商業範疇,可以話無窮無盡。最近有保安應用以Bayes’Theorem,研究網絡受攻擊後,究竟連帶出現乜嘢其他情況,原因係受病毒入侵嘅主機,可能無乜蛛絲馬跡,神不知鬼不覺,必須從周邊統計數據,推斷有幾大機會中招。

呢種根據B,推斷A機會率嘅關係方式。比較簡單嘅解釋,以莫雷拉跑出頭馬機會為例,再研究馬匹往績狀態,應該實食無黐牙,其實不然。假設雷神每次天氣轉凍,贏馬機會大減,如果今日溫度又偏低,計算出贏馬機會可能大減,單單研究雷神同埋馬匹勝出機會率,都不足以推斷賽果。

聽講,前電盈Irene Lai已過檔Splunk,出任亞太區公關,希望日後可同傳媒分享多啲貼士。

1 則留言:

  1. 比特币的投资价值
    得到 全球的肯定

    比特币正在改变资金的存储、使用和接收方式,作为世界上第一个开源的支付网络,它正在推动金融和商业应用的创新。

    回覆刪除